All

Lifestyle

Zanimljivosti

Putovanja

Novosti

Kuhinja

Sport

VODIČ ZA RAZLIČITE VRSTE ULJA

VODIČ ZA RAZLIČITE VRSTE ULJA

Verovatno ste se zapitali koje ulje je pravi izbor za pripremanje određenog jela. Često se može čuti da je maslinovo ulje odlično za salate, ali nije dobro pržiti hranu na njemu jer ne trpi visoke temperature. A da li je zaista tako? DA LI TREBA PRŽITI HRANU NA MASLINOVOM ULJU Pre svega, važno je da ulje zagrevate do određene temperature kako ne biste poništili njegova hranljiva svojstva. Svako ulje ima svoju „tačku dimljenja“ do koje ga treba zagrevati. Ako ga pregrejete, ulje počinje da dimi, propada i ne treba ga upotrebljavati. Zbog toga su ulja sa višom tačkom dimljenja pogodnija za prženja. Neosnovano se misli da maslinovo ulje treba koristiti samo kao hladno ulje. Potvrđeno je da ono podnosi temperature od 190 stepeni, nekada i više, u zavisnosti od vrste, tako da potpuno bezbedno možete pržiti hranu na njemu.